Tipuri de stil de zbor la Zburatorii de Nikolaiev

 

 

 

 

 

Asa dupa cum se poate observa din grafica de mai sus,in cadrul zburatorilor de Nikolaiev precum si in cazul altor rase derivate din acestia,exista mai multe stiluri de zbor,crescatorii urmarind in cazul lor nu doar altitudinea si/sau durata zborului ci si modalitatea in care porumbeii zboara.

Astfel,de-a lungul timpului au aparut si selectionat mai multe tipuri de stil de zbor,clasificate dupa cum urmeaza:

a)Zborul “ciocarlie”: In stilul de zbor “ciocarlie” pasarea tine aripile perpendicular pe corp,fluturand din ele,ca si ciocarlia,din cand in cand oprind bataile aripilor si plutind in aer.(fig.a)

 1. b) Zborul “future”: In cazul stilului de zbor “fluture” aripile porumbelului sunt lansate in fata intr-un unghi de circa 30° in raport cu corpul,coada este larg desfacuta aproape atingand penele de zbor secundare,iar fluturarea aripilor este continua din momentul decolarii si pana inainte de aterizare.(fig.б).
 2. c) Zborul “farfurie” : Stilul de zbor “farfurie” presupune ca pasarea isi lanseaza aripile atat de in fata incat le mentine paralele in mod concomitent una fata de cealalta si fata de cap iar coada este larg desfacuta si cu marginile atinge varfurile penelor secundare de zbor,creind aspectul unui platou sau al unei farfurii.Odata ce s-au ridicat la inaltime,porumbeii nu mai “vaslesc” cu toata aripa ci doar isi tremura usor varfurile. Caracteristica zborului “farfurie”- aripi de zbor uşor în fata,corpul este ridicat,aripile sunt ridicate inainte si in sus iar pasarea da senzatia ca sta asezata pe coada,intr-o pozitie similara cu vaslasii.( fig.в)
 3. d) Zborul “secera”: Stilul de zbor “secera” este similar cu cel “farfurie” cu deosebirea ca in acest caz varfurile aripilor nu mai sunt tinute paralele ci sunt curbate deasupra capului, inspre interior, asemanator unei seceri.Din acest motiv porumbeilor cu acest stil de zbor li se mai spune si “seceratori”.La zburatorii de Nikolaev cu acest stil de zbor varfurile aripilor sunt mentinute indreptat inainte.La zburatorii de Oceahovsk in schimb varfurile remigelor principale sunt curbate semnificativ spre interior,similar cu forma literei “G”.(fig.г)

 

In ultima vreme in regiunea Zaporoje,din cadrul zburatorilor “seceratori” au fost selectati porumbei cu un al cincilea tip de zbor, stilul “saltaret” ,in care caz  pasarile flutura alternativ aripile-cand stanga,cand dreapta.

Porumbeii care zboara in stilul “ciocarlie”,”fluture” sau “farfurie” pot zbura la altitudini mari si pe timp indelungat.Pentru porumbeii “seceratori” este nevoie,spre a le putea admira la adevarata valoare arta zborului,de conditii climaterice si meteorologice specifice.

Toate varietatile de porumbei care zboara solitar si nu rotesc,desi au o vitalitate buna,in majoritatea cazurilor au un slab simt de orientare.

 

One response to “Tipuri de stil de zbor la Zburatorii de Nikolaiev”

 1. Savin says:

  Va salut.
  Ma numesc Tuță Savin din Găești Dâmbovița. Sant persoană cu handicap locomotor. Doresc sa cresc aceasta rasă de porumbei : Zburători de Nicolaev.
  Îmi doresc aceasta rasa de porumbei zburători.
  Unde pot găsi ?, Cine deține aceasta rasa ?.
  Rog răspuns.
  Mulțumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *