Porumbelul Gusat de Alsacia (Le Boulant d’Alsace)

Boulant-d-Alsace-Photo-lucien-JUNG--4-

Sursa foto:Internet-photo Lucien Jung

In ciuda faptului ca este o rasa franceza,Porumbelul Gusat de Alsacia este mai putin cunoscut in randul crescatorilor din interiorul Frantei.El este o creatie tipic alsaciana,cu origini in regiunea Haugenau si imprejurimi,acolo unde gasim un mic grup de crescatori.Porumbel impresionant,foarte temperamental,un excelent reproducator si in aceeasi masura un porumbel foarte decorativ.

Desi are o origine destul de neclara,se presupune ca el este rezultatul incrucisarii dintre Porumbelul Gusat Francez (de Amiens) si Gusatul German de Hesse intrucat pastreaza acelasi desen ca primul precum si picioarele si talia celui de-al doilea.Este un porumbel caruia ii place libertatea si care nu ezita sa zboare chiar la camp in cautarea hranei,dar se adapteaza si la conditiile de voliera,cu conditia ca aceasta sa fie foarte spatioasa.

102011_088_ws71056994

Sursa foto:Internet-www.aviculture.org

In perioada de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial a fost o rasa foarte la moda,populand numeroase curti de ferma.Din nefericire,in perioada razboiului majoritatea crescatoriilor au fost decimate si doar cu mari eforturi si in timp au fost refacute efectivele de astazi.In anul 1979 a fost infiintata o asociatie a crescatorilor rasei,gratie activitatii careia s-a reusit evitarea disparitiei rasei si conservarea acestui adevarat reprezentant al patrimoniului alsacian,la Haugenau cresterea acestei rase fiind o adevarata traditie,numerosi crescatori detinand astfel de porumbei toata viata,pentru multi dintre ei fiind singura rasa pe care au crescut-o.

Dovada a reprezentativitatii sale pentru regiune,in limbajul crescatorilor locali ,Gusatului de Alsacia i se mai spune si “Alsacianul”.aspect ce da masura importantei acestei rase pentru regiunea respectiva,asociatia locala fiind oricand dispusa de a oferi tuturor celor care vor sa creasca acesti porumbei asistenta de specialitate.In fiecare an expozitia de la Haugenau ofera locul privilegiat unde se desfasoara campionatul rasei,care desi restrans este realizat cu multa pasiune de crescatori inimosi in cautarea perfectiunii.

Boulant-d-Alsace-Photo-lucien-JUNG--1-

Sursa foto;Internet-photo Lucien Jung

Caracteristicile rasei:

 

-Capul este neted,bine proportionat cu corpul,linia capului fiind uniforma de la baza ciocului si pana la ceafa.Fruntea usor ridicata,fara a fi insa bombata.

-Ochii sunt ca de cocos,de culoare rosu-portocaliu destul de inchis.Genele sunt inguste iar culoarea este in functie de varietatea penajului,fara a fi insa niciodata rosii.

168349SAM6916

Sursa foto;Internet-photo Frederic Mallen

-Ciocul este de marime medie iar culoarea acestuia este in functie de coloritul penajului.

-Gusa este voluminoasa,puternic legata de piept,avand partea cea mai dezvoltata inspre partea de sus si este in mod armonios rotunjita.Baveta alba de pe gat este in forma de semiluna si imbraca simetric ambele parti ale gatului.

-Gatul este lung,permitand punerea in valoare a gusei.

652094SAM7547

Sursa foto:Internet-photo Bernard Marx

-Pieptul este bine dezvoltat,fara a fi insa exagerat.

-Spatele este inclinat si destul de lat,in armonie cu latimea pieptului.

-Aripile sunt purtate bine stranse pe corp,se imbina pe coada,fara sa se intretaie.Remigele primare trebuie sa fie albe.

-Coada este de lungime si latime mijlocie,in prelungirea spatelui si nu trebuie sa atinga niciodata solul.

-Picioarele sunt bine fixate,degetele au culoarea rosie si sunt netede.Culoarea unghiilor este in concordanta cu varietatea de culoare a penajului.

-Marimea inelului:9 mm

Rasa este pe lista raselor omologate EE la pozitia 308.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *